Alpinkurs

De Alpinkurs is het laatste onderdeel van onze Landes. Tijdens de Alpinkurs laten we de pistes voor wat ze zijn en zoeken we naar verse sneeuw met behulp van liften of een korte bootpack zoals hiernaast in beeld gebracht.

De nadruk van de Alpinkurs ligt bij sneeuw- en lawinekunde en veiligheid. 

We houden ons bezig met o.a. het lezen van lawineberichten, het gebruik van lawinepiepers, je oriëntatie buiten de pistes en het veilig gidsen van je groep door het terrein.

Aan het einde van de Alpinkurs vindt een praktijk- en theorie-examen plaats. Bij een positieve uitslag ben je een volledige Landes leraar. 

De Alpinkurs vindt plaats in de skigebieden:

  • Ischgl - één van de mooiste Freeride gebieden in de Alpen.
  • Kaprun, Kitzsteinhorn - onze vaste thuisbasis.

Opleiding

  • 8 opleidingsdagen
  • 7 dagen liftpas
  • Een theorie- en praktijkexamen
  • 8 dagen hotel incl. halfpension

Ski

Om in te stromen in de Alpinkurs dien je als skiër minimaal de Landes 1 te hebben afgerond. Je dient een kopie van je LS1 bestätigung mee te nemen naar de start van de Alpinkurs.
Als je de LS2 hebt afgerond of deelgenomen, kun je deze bestätigung meenemen.

Snowboard

Om in te stromen in de Alpinkurs dien je te hebben deelgenomen aan de Landes SB. Het onderdeel ‘Gelände’  moet je hebben afgerond. Neem een kopie van je diploma mee.

Waar bij de Landes 1+2 & SB de nadruk voornamelijk op het verbeteren van je techniek ligt, ligt de nadruk in de Alpinkurs bij (veel) freeriden en sneeuw- en lawindekunde. Met een paar poederski's of poederboard en je lawine-veiligheidsmateriaal zul je een toffe week tegemoet gaan.

Zoals eerder geschreven zullen we tijdens deze Alpinkurs onszelf met verschillende zaken bezig houden. Elke ochtend lezen we het lawinebericht, zoeken we naar lawinepiepers en maken we een tourplanning.  Daarnaast leer je de oriëntatie van de bergen en daarbij veilig gidsen van je groep door het hetzelfde terrein.

Lawinepieper zoeken
Oefening baart kunst. Dat gegeven werkt bij het zoeken van lawinepiepers net zo. In de opleiding vertellen we wat de juiste manier is om (meerdere) lawinepiepers te vinden die begraven liggen onder de sneeuw. Tijdens het examen doe je dit op tijd. Tip: zorg dat je geoefend hebt met je drie-eenheid voordat je start.

Oriëntering
We werken in de Alpinkurs met gedetailleerde landkaarten van het skigebied. Je leert deze te begrijpen en toe te passen. Zo leer je o.a. om de verschillende terreinen, exposities en terreinelementen te lezen en dit ook toe te passen tijdens het gidsen. 

Leiding
Tijdens de opleidingsweek neem je verschillende keren de leiding over de groep en neem je ze mee door de verse sneeuw. Met een o.a. een kaart als hulpmiddel dien je een veilige route te nemen. Met behulp van verschillende strategieën en het lawinebericht bepaal je de gevaren van een helling.

Sneeuwkunde
Naast het vele freeriden wordt ook de sneeuwkwaliteit onderzocht. Met een vergrootglas en een sneeuwraster lees je de sneeuw. Zo heeft sneeuw bijv. verschillende sterktes, vormen en groottes. Ook onderzoeken we de verschillende sneeuwlagen, die door het seizoen heen zijn opgebouwd.

Data Alpinkurs

Van Tot Omschrijving Info Prijs Inschrijven
03-12-2023 10-12-2023 Ischgl info € 1.570,00 inschrijven
06-04-2024 13-04-2024 Ischgl info € 1.570,00 inschrijven
14-04-2024 21-04-2024 Kaprun / Bruck info € 1.490,00 inschrijven
€ 1.570,0003-12-2023 tot 10-12-2023
Ischgl
meer info | inschrijven
€ 1.570,0006-04-2024 tot 13-04-2024
Ischgl
meer info | inschrijven
€ 1.490,0014-04-2024 tot 21-04-2024
Kaprun / Bruck
meer info | inschrijven
15 Mar 2021 15:12
Komende vrijdag 19 maart hebben we een gratis proeftraining bij @skiclubilprimo. Wil jij ook meer informatie over het mooiste beroep? Namelijk dat van ski- of snowboardleraar.🏂⛷ Kom dan gezellig langs!😎
Schrijf je op voorhand in, check link in bio!