Algemene informatie Alpinkurs

De Alpinkurs is het laatste onderdeel van de Landesopleiding. Tijdens de Alpinkurs laten we de pistes voor wat ze zijn en zoeken we naar verse sneeuw met behulp van liften of een korte bootpack zoals hiernaast in beeld gebracht. De nadruk van de Alpinkurs ligt bij sneeuw- en lawinekunde en veiligheid. We houden ons bezig met o.a. het lezen van lawineberichten, het gebruik van lawinepiepers, je oriëntatie buiten de pistes en het veilig gidsen van je groep door het terrein. Aan het einde van de Alpinkurs vindt een praktijk- en theorie-examen plaats. Bij een positieve uitslag ben je een volledige Landes leraar. 

De Alpinkurs vindt plaats in de skigebieden:

  • Ischgl - één van de mooiste Freeride gebieden in de Alpen.
  • Kaprun, Kitzsteinhorn - onze vaste thuisbasis.

Instroomniveau
Ski
Om in te stromen in de Alpinkurs dien je als skiër minimaal de Landes 1 te hebben afgerond. Je dient een kopie van je LS1 bestätigung mee te nemen naar de start van de Alpinkurs.
Als je de LS2 hebt afgerond of deelgenomen, kun je deze bestätigung meenemen.

Snowboard
Om in te stromen in de Alpinkurs dien je te hebben deelgenomen aan de Landes SB. Het onderdeel ‘Gelände’  moet je hebben afgerond. Neem een kopie van je diploma mee.

Inclusief

  • 8 dagen theorie & praktijk
  • Liftpas
  • 8 nachten op basis van halfpension
  • Examens

Accommodatie tijdens de opleiding

Afhankelijk van waar de Alpinkurs plaats vindt, overnachten we in een van de volgende hotels:

Hotel Alp Larain in het plaatsje Mathon. De accommodatie ligt op 4 kilometer afstand van Ischgl, waar de opleiding wordt gegeven. Je hebt standaard een tweepersoonskamer op basis van halfpension. Een éénpersoonskamer is tijdens deze opleiding niet mogelijk. Als je dit graag wilt, kun je er voor kiezen om zelf accommodatie te organiseren. Je krijgt dan een korting op de opleiding. 

Hotel Lukashansl ligt in het plaatsje Bruck an der Großglocknerstraße. Het verblijf is op basis van halfpension (ontbijt en avondeten) en zit bij de opleidingskosten inbegrepen. Daarnaast wordt er voor handdoekken en beddengoed gezorgd. Het hotel bied genoeg leerruimtes om je goed voor te kunnen bereiden op het theorie-examen.

Hotels

Hotel Alp Larain

Hotel Alp Larain

Hotel Lukashansl

Hotel Lukashansl
Programma tijdens de opleiding

Waar bij de Landes 1+2 & Landes Snowboard de nadruk voornamelijk op het verbeteren van je techniek ligt, ligt de nadruk in de Alpinkurs bij (veel) freeriden en sneeuw- en lawindekunde. Met een paar poederski's of poederboard en je lawine-veiligheidsmateriaal zul je een toffe week tegemoet gaan.

Zoals eerder geschreven zullen we tijdens deze Alpinkurs onszelf met verschillende zaken bezig houden. Elke ochtend lezen we het lawinebericht, zoeken we naar lawinepiepers en maken we een tourplanning.  Daarnaast leer je de oriëntatie van de bergen en daarbij veilig gidsen van je groep door het hetzelfde terrein.

We zijn van 08:00 - 15:00 uur bezig met praktijk in de sneeuw. Voor en na het avondeten vinden de theorielessen plaats. Het definitieve programma krijg je op de eerste opleidingsdag.

Vervoer tijdens de opleiding

Auto
Als je met de auto gaat, doe je er verstandig aan om de avond van tevoren of 's ochtends heel vroeg te vertrekken. Het kan erg druk zijn op de Duitse Autobahn. De afstand Utrecht - Mathon is ongeveer 950 km. 

Trein
Er rijdt helaas geen trein naar Ischgl. Het dichtstbijzijnde treinstation is Landeck (ligt op 30 kilometer afstand). Vanaf daar kun je een taxi of skibus naar Ischgl nemen.
 
Vliegtuig
Je kunt het beste vliegen op Innsbruck. Vanaf daar is het nog ongeveer anderhalf uur rijden met de auto. Je kunt ook vanaf Innsbruck met de bus of trein.

Vervoer op locatie
Eenmaal in Oostenrijk heb je ook vervoer nodig van het hotel naar de piste. Als je zelf niet met de auto komt, valt dit vaak wel te regelen met andere deelnemers die nog een plek vrij hebben in de auto. 
 

03-12-2024 t/m 10-12-2024 Ischgl € 1.690,00 Aanmelden
22-04-2025 t/m 29-04-2025 Ischgl € 1.690,00 Aanmelden

Vragen? Wij staan voor je klaar!

Gebruik onderstaand contactformulier of stuur ons een WhatsApp bericht.
Liever direct antwoord? Neem dan even telefonisch contact met ons op!

Nick Stuart
Opleidingscoördinator

Rob van Arkel
Opleidingscoördinator