Meestgestelde vragen

Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding. De keuze voor een opleiding tot mountainbike instructor of guide gaat niet over één nacht ijs, dat begrijpen wij ook. Hieronder staan de meestgestelde vragen. Heb je verder nog vragen, neem dan contact met ons op.

Voor wie is deze opleiding? 
Voor iedereen die boven de 15 jaar is en gek is van mountainbiken. De oudste deelnemer die we hebben opgeleid was op het moment van het examen 64 jaar. 
Voor diegene die zich op een hoger niveau willen ontwikkelen of meer willen weten wat er achter het mountainbiken zit.


Hoe goed moet ik kunnen biken om aan de opleiding te kunnen beginnen?
 
Onze instapdrempel is erg laag. Sommigen hebben nog maar één of twee weken ervaring, terwijl anderen al vanaf jongs af aan op de bike zitten. Beiden hebben kans om de opleiding positief af te ronden. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe snel je dingen aan- of afleert. Een bepaalde basis is natuurlijk wel vereist.

 • Basiskennis in:               sturen, remen en schakellen. Ervaring in het rijden van singletrails (met klimmen en afdalen)


Waar kan ik lesgeven met jullie diploma's?
Met het NMI-diploma op zak kun je al guiden / lesgeven binnen Nederland en België. Met het IMG-diploma kun je zelfstandig of in een school guiden / lesgeven in heel Oostenrijk! Ook kun je in heel veel andere landen guiden en lesgeven. Dit is wel afhankelijk van de wet in dat land.

Bieden jullie ook informatiebijeenkomsten en proeftrainingen aan?
Jazeker! We organiseren op verschillende momenten door het jaar heen informatiemiddagen en
–avonden. Naast deze informatiemomenten bieden we gratis proeftrainingen aan. Kijk hier voor de mogelijkheden.


Moet ik de NMI-opleiding volgen of kan ik direct de IMG doen? 

De NMI-opleiding hoef je niet altijd volgen. Het traject IMG duurt negen dagen. Bij Bikesports Academy bieden we het eerste gedeelte in Nederland aan. Na deze eerste vijf dagen vervolg je de IMG in zes dagen in Oostenrijk. Het is dus bij ons niet verplicht om eerst de NMI-opleiding te doen.


Hoe belangrijk is de Duitse taal tijdens de opleiding? 

Het allerbelangrijkste is dat je het Duits kunt verstaan. We zullen niet op de grammatica in gaan of moeilijke naamvallen behandelen. In de opleiding ga je het vanzelf leren spreken. Het foutloos schrijven van de Duitse taal is totaal niet belangrijk. Je mag spreektaal schrijven.


Met hoeveel deelnemers zit ik in de groep tijdens een opleiding?

We maken groepen van maximaal tien à twaalf personen. Natuurlijk kan het voorkomen dat een groepje kleiner is. Als we bij de inschrijving een volle groep hebben, dan starten we een nieuwe groep bij minimaal vijf personen. De indeling van de groepen vindt op de eerste opleidingsdag plaats.


Wat zijn de voordelen als ik bij Bikesports Academy een opleiding volg?

 • Wij geven de opleidingen zelf in eigen beheer.
 • Nederlandse begeleiding en contactpersonen. Ook op locatie!
 • Internationaal diploma, dus lesgeven in het buitenland is mogelijk.
 • Ons diploma staat voor kwaliteit.
 • Een extra ingebouwde module (NMI) om de beter voortebereiden.
 • Wij kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. We werken dus flexibel.
 • Diploma kun je behalen in twee maanden of in twee jaar.
 • Opleidingen zijn grotendeels tijdens vakantieweken.
 • Je hoeft nog maar één week naar Oostenrijk en geen twee.
 • Alle kosten zijn op voorhand bekend.
 • Kosten kan je in twee termijnen betalen.

Wat zit er tijdens de opleiding inbegrepen? 

 • Inclusief bij NMI-opleiding:
  Opleidingsaccomodatie kosten, opleidingskosten, examenkosten en cursusboek.
 • Exclusief bij NSI-opleiding:
  maaltijden, huur materiaal, vervoer en eventueel overnachtingen.
 • Inclusief bij IMG-opleiding: 
  Opleidingskosten, examenkosten en cursusboek
 • Exclusief bij IMG-opleiding:
  Opleidingsaccomodatie kosten als je niet in aangegeven hotel overnacht, huur materialen, vervoer, overnachtingen, ontbijt, lunch, avondeten en consumpties . 


Ik heb mijzelf ingeschreven en nu?
Leuk dat je voor Bikesports Academy gekozen hebt. Het begin van een ontzettend gave ervaring.
Je ontvangt van ons, binnen twee dagen, een e-mail met daarin de bevestiging en de factuur. We vragen jou ter bevestiging van jouw deelname een aanbetaling te doen van € 100,- of €200,-. Natuurlijk mag je, als je dat prettig vindt, het complete bedrag in één keer overmaken. Vier weken voorafgaand aan het eerste opleidingsmoment, vragen we jou het restantbedrag over te maken.
Het kan voorkomen dat we jou eerst even op de wachtlijst plaatsen, omdat we eerst wachten op meerdere aanmeldingen in de opleidingsgroep.


Hoe bereid ik mij voor?
Nu je definitief staat ingeschreven voor de opleiding, is het eigenlijk alleen maar aftellen tot de start van de opleiding. Hoe jezelf goed kan voorbereiden, lees je hier.


Hoe kom ik voorafgaand aan de opleiding in contact met de andere deelnemers?

Ongeveer twee weken voorafgaand aan de opleiding maken we een Whatsapp-groep aan met daarin alle deelnemers die aan de opleiding meedoen. Wij gebruiken deze app puur informatief en werkt handig tijdens de opleidingsweek. Daarnaast kun je de app ook gebruiken om vragen te stellen over het eventueel delen van onderkomen rondom de opleidingslocatie.


Kan ik het cursusboek eerder ontvangen? 

Ja, dat kan. Zolang ze op voorraad zijn, kan het boek na de inschrijving en de aanbetaling worden opgehaald ons kantoor in Limmen of op een opleidingslocatie als we daar aanwezig zijn. We kunnen het boek ook opsturen. Voor € 5,- verzend- en administratiekosten wordt het boek per post naar je huisadres verstuurd. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Wanneer vinden eventuele herexamens plaats?
Kijk in onze agenda voor de eerstvolgende datum waarop je kunt herkansen.


Wat doe ik als ik mijn diploma('s) kwijt ben? 
Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw diploma uit zichzelf is weggelopen en je ‘m niet meer terug kunt vinden. Bij het solliciteren bij een bikeschool en bij het aanmelden voor een vervolgopleiding kan dit problemen opleveren. Je kunt bij ons jouw diploma opnieuw opvragen, alleen zijn hier wel kosten aan verbonden.

 • Nieuw NMI-diploma versturen: €20,-
 • Nieuw IMG of Bikepark / Freeride guide diploma versturen: €60,-


Hoe vraag ik een diploma aan?*

 1. Stuur een e-mail naar info@snowsportsacademy.com en vertel welk diploma je wilt aanvragen, wanneer je het diploma behaald hebt, om welke sport het gaat en naar welk adres het nieuwe diploma gestuurd mag worden.
 2. Wacht op onze bevestigingsmail.
 3. Betaal het in de mail genoemde bedrag.
 4. Ga achterover zitten en wacht tot je het nieuwe diploma in huis hebt.

* Bovenstaande geldt alleen voor diploma's die bij Snowsports Academy zijn behaald.


Blijft mijn diploma altijd geldig?

Binnen Oostenrijk is het zo, dat een diploma officieel twee jaar geldig blijft. Binnen deze twee jaar heb je de mogelijkheid om door te stromen naar een vervolgopleiding of een bijscholing (Fortbildung) te volgen. Hiermee verleng je de geldigheid van jouw diploma. Tot nu toe kun je altijd blijven lesgeven met een behaald diploma, ook na twee jaar. Wil je safe zijn, volg dan de jaarlijkse Bijscholingsdag van Bikesports Academy. 
 


Heb je nog vragen of staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.